Kun matkaamme Lontooseen marraskuun 21 päivä. Voi olla aika hauska jouluinen kokemus ;) Tämä kirjoitus jonka löysin taitaa olla joulun 2006. Mutta eiköhän vastaa tämänkin vuoden jouluun.

 

Harrodsin joulu

Egyptiläisiä liukuportaita toiseen kerrokseen, läpi matkatavaroiden ja lemmikkieläinliikkeen, niin eteen avautuu kultaa, kimalletta ja posliinisia joulupossuja. Lontoon tunnetuin tavaratalo Harrods ei ole tyytynyt vain joulukylään tai joulumaahan, vaan tuo asiakkailleen joulumaailman. Joulumaailma tarjoaa runsaan valikoiman sesongin koristeita ja apua jouluvalmisteluihin, mutta kuinka paljon on liikaa?

Harrods sai alkunsa vuonna 1834, kun Charles Henry Harrod perusti elintarvikekaupan Lontoon Stepneyyn. Teehen erikoistunut liike siirtyi Itä-Lontoosta länteen Knightsbridgessä sijaitseviin nykyisiin tiloihinsa vuonna 1849. Tästä lähtien Harrods on toimittanut asiakkailleen korkealaatuisimpia tuotteita ja palveluja. Nöel Coward osti liikkeestä alligaattorin ja Ronald Reagan elefantin. Harrods lennätti Hitchcockille sillejä Hollywoodiin ja balsamoi Sigmund Freudin. Nykyisin tavaratalossa on yli 92 000 neliömetriä kauppatilaa, jossa asiakkaille tarjotaan kaikkea mahdollista 60 juustolaadusta timanttikoristeltuun jääkaappiin. Ei siis ole mikään ihme, että jo elokuussa auenneen jouluosaston tarjonta on huikean laaja ja esillä on 15 erilaista joulukuusta.

Erityisen englantilaiselta tuntuvat Tchaikovskyn Pähkinänsärkijä-baletista tutut sotamiehet, joita löytyy joka koossa. Jouluosasto tarjoaa kaiken mahdollisen rekvisiitan, mitä joulun järjestämiseen voi tarvita. Odotusta varten on adventtikalentereja ja joulukortteja. Joulukuusta varten on vihreitä sulkakoristeita, liloja karkkeja, pieniä nalleja ja musta-hopeisia kasinokoristeita. Kuusta hädin tuskin näkyy värikkään kimallemassan alta. Tänäkin vuonna Harrods jatkaa 21 vuonna kestänyttä traditiota myydä rajoitettu määrä joulunalleja. Vuotuiset nallet ovat nousseet jo keräilyesineiksi, mutta tämän joulun valkoinen Alexander on tarpeeksi suloinen lahjaksi muutenkin. Monet toisista tavaratalon lahjaehdotuksista ovat melko suppealle kohderyhmälle, harvat lapset saavat tänäkään jouluna mini-Ferraria tai vanhemmat nahkaista shampanja-arkkua.

Paras ostosvinkki on Christmas crackers, joissa saa samassa kauniissa paketissa lahjoja, hassun hatun, vitsin ja pienen räjähdyksen. Crackersit ovat olennainen osa englantilaista joulunviettoa ja hauskoja lahjoja. Tom Smith keksi nämä pikkuesineitä sisältävät pahviputket jo 1847 ja teki niitä joulun lisäksi muitakin juhlapyhiä varten. Koristellut putket avataan kahden ihmisen vetäessä päistä, jolloin sisällä oleva nauha räjähtää ja putki aukeaa. Perinteisesti sisällä on ollut ilmapallo, vitsi tai säkeistö runoa, mutta nykyään crackerseista voi löytää koruja, pelejä tai jopa hajuvesipullon.

Harrodsin joulu ei rajoitu vain osastolle, vaan tavaratalossa on tarjolla aamiaista Joulupukin kanssa, jouluparaatia ja Joulupukkimaailma, jossa voi käydä välittämässä lahjatoiveensa itse Father Christmasille. Paketointipalvelu Wrapology käärii lahjat luksuspapereihin ja koristelee paketit kukkasin, sulin sekä pienin punaisin Lontoo-bussein. Tavaratalo etsii toiveitasi vastaavat lahjat perheenjäsenille ja toimittaa suoraan kotiin. Jouluateriastakaan ei tarvitse enää huolehtia, kun Harrods toimittaa valmiin jouluaterian ruokineen ja juomineen kotiovelle. Joulukukat ja valaistuksenkin voi tilata tavaratalosta. Jos tällainen joulu tuntuu houkuttelevalta, Harrodsin pankki tarjoaa myös lainoja.

Vaikka Harrodsin jouluosastolle kokoontuu ihmisiä vuosittain tunnelmoimaan, on kyseessä kuitenkin vain kauppa. Osasto tarjoaa laajan valikoiman joulun lavasteita, mutta ylivoimaisesta tyylistä huolimatta tunne puuttuu. Muovikuusista ei irtoa havunneulasten lisäksi myöskään raikasta tuoksua. Ihastuttava gramofonin rätinä joululauluissa ei kuulu levy- vaan CD-soittimesta. Eniten taitaa saada irti, kun tulee Harrodsille nauttimaan joulusesongin runsaasta tarjonnasta. Saatavissa on runsaasti tarvikkeita, joilla saa rakennettua joulun fyysiset puitteet. Joulun tunnelman ei tarvitsekaan löytyä tavaratalosta.